За Зелена София

“Зелена София” е проект на Столична община, който стартира през октомври 2016 г. по идея на инициативния комитет “София – Зелена столица”, в който членуват около 30 представители на неправителствени организации, граждани и експерти. 

По време на изборите за кмет през 2015 г. те внасят в Столична община предложение София да участва в конкурса на “Зелена столица на Европа, организиран ежегодно от Европейската комисия. Предложението е подкрепено от кмета Йорданка Фандъкова, която създава екип “Зелена София” към „Асоциация за развитие на София“. Екипът има две основни цели: да координира всички политики на Столична община, свързани с устойчивото развитие на града и да работи за кандидатурата на столицата в приза за „Зелена столица на Европа“.

2023

второ място

2024

участник

Зелена Столица
на Европа

Наградата „Зелена столица на Европа“ е учредена от Европейската комисия през 2008 г. Инициативата цели да окуражи местните власти из цяла Европа, в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си. Днес над 75% от населението на континента живее в градове и това поставя редица предизвикателства за общините, свързани с чистотата на въздуха, енергийната ефективност, градската мобилност и управлението на отпадъците. Победителите в конкурса от предишни години, които стават посланици на зелената трансформация, са градове като Стокхолм, Хамбург, Копенхаген и Любляна.

През 2021 българската столица участва в надпреварата за зелена столица през 2023 г. и се класира на второ място в конкурса след победителя Талин. Към настоящия момент екипът на “Зелена София” продължава да работи за подкрепа на различни проекти и инициативи, свързани със зелената трансформация на града и събира, структурира и анализира информация по дванадесет индикатора за устойчиво развитие, които са заложени в документите за кандидатстване в конкурса “Зелена столица на Европа”. Успоредно с това, екипът разработва и организира пилотни проекти, свързани с теми като чистота на въздуха, мобилност и третиране отпадъците.

Ако имате проект, инициатива и идея за сътрудничество с екипа на “Зелена София”, ни пишете на