Започва изложбата “София по пътя към зелената трансформация” в градина “Кристал”

На 25 юли, понеделник, екипът на “Зелена София” открива изложба в градинката “Кристал” в София, която ще представи различни факти за прогреса и целите на Столична община, свързани с кандидатурата на града за зелена столица на Европа. През 2022 София кандидатства отново за престижната титла Европейска зелена столица за 2024, с която Европейската комисия стимулира и отличава развитието на градовете по пътя им към зелената трансформация.

Миналата година българската столица зае второ място в надпреварата за носител на титлата през 2023 г, като се състезава на финал с победителя — Талин (Естония), Краков (Полша) и Хелсингбори (Швеция). Така София стана първият град от Югоизточна Европа — финалист в ежегодния конкурс, в чието миналогодишно издание участваха 16 града. 

Целта на състезанието за зелена столица е да подкрепя местните власти в Европа в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите, както и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си. Оценката за титлата на Европейска зелена столица се формира от текущия напредък на кандидатите и предложените мерки за подобрение спрямо 12 екологични индикатора. Кандидатурите на градовете се оценяват от международна експертна група на база на технически параметри и индикатори, които измерват прогреса на града за последното десетилетие. 

Кандидатурата на София за Европейска зелена столица за 2024 г. се подготвя от екипа на организацията Зелена София, която стартира по инициатива на кмета на Столична община през октомври 2016 г. като структура на „Асоциация за развитие на София“. Екипът за Зелена София координира политиките и проектите на Столична община, обвързани с устойчивото развитие на града. За новини около конкурса и представянето на София, следете Facebook страницата на Зелена София: https://www.facebook.com/SOfiaGreenCity.

Изложбата “София по пътя към зелената трансформация” включва визии и текст на Агенция Имп-Акт и фотографии от Етюд-и-те на София и може да бъде разгледана до 8 август в градина “Кристал”.